Veelgestelde vragen over elektrisch afval

Welkom bij de Veelgestelde vragen en antwoorden over wecyclevoorbedrijven.nl. Deze site is er voor alle bedrijven in Nederland die (wel eens) elektrisch afval hebben! Staat jouw vraag er niet tussen, laat het dan weten!

 

Algemeen

  • Wat is elektrisch afval?

    Elektrisch of elektronisch afval, ook wel e-waste of afgedankte apparaten genoemd, is afval dat bestaat uit defecte of verouderde elektrische en elektronische apparaten. Apparaten is alles met een stekker of (een plek voor) een batterij.

  • Wat is wecyclevoorbedrijven.nl?

    Op www.wecyclevoorbedrijven.nl vinden bedrijven welk elektrisch afval waar gratis kan worden ingeleverd of hoe dit kan worden opgehaald. Ook vermelden we voor welke afgedankte apparaten mogelijk een vergoeding wordt gegeven. Lees hierover meer bij de vraag Hoe ontvang ik een vergoeding?

  • Waarom is wecyclevoorbedrijven.nl?

    Veel bedrijven hebben elektrisch afval in het bedrijf liggen dat niet meer wordt gebruikt. Soms blijft dit eindeloos lang liggen, en soms wordt het zelfs op de verkeerde manier afgedankt. Wecyclevoorbedrijven.nl helpt bedrijven om elektrisch afval op de juiste manier af te danken.

  • Wie zit er achter wecyclevoorbedrijven.nl?

    Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland (OPEN). Stichting OPEN is, namens alle producenten van elektrische apparaten in Nederland, verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van e-waste. Ons doel is om de wettelijke inzameldoelstelling van 65% te behalen én e-waste circulair te maken. Dit doen we samen met onze inzamel-, sorteer- en recyclepartners. Onder de naam Wecycle voeren we campagnes om de inzameling en recycling van e-waste te stimuleren. Consumenten kunnen hun e-waste gratis inleveren bij een van onze Wecycle inleverpunten door het hele land. Bedrijven kunnen dit doen bij de inleverpunten die op deze site te vinden zijn of hun elektrisch afval laten ophalen.

  • Kan ik ook een inleverpunt voor bedrijven of consumenten worden?

    Jazeker: graag zelfs. Hoe meer inleverpunten hoe gemakkelijker consumenten en bedrijven hun elektrisch afval op de juiste manier kunnen inleveren. Klik hier om afgedankte apparaten en lampen van bedrijven in te nemen. Of klik hier voor batterijen.

  • Mag ik als bedrijf zelf apparaten uit elkaar halen?

    Wil je (onderdelen uit) afgedankte elektrische apparaten demonteren, knippen, pletten of schredderen? Dat mag met een CENELEC-certificering. Stichting OPEN stimuleert en ondersteunt partijen om de CENELEC-certificaten voor hergebruik en handmatige verwerking te behalen. Vraag onze accountmanagers welk certificaat benodigd is en informeer naar de vergoeding van de certificeringskosten tot wel Eur 5000,00 per certificaat.

    CENELEC-certificering is altijd locatiegebonden. Worden de activiteiten op verschillende locaties uitgevoerd, dan dienen al deze locaties afzonderlijk gecertificeerd te zijn. Meer weten? Kijk hier.

Wegbrengen

  • Waar kan ik mijn elektrisch afval wegbrengen?

    Op dit platform vinden bedrijven welk elektrisch afval waar kan worden ingeleverd. Ook vermelden we voor welke apparaten mogelijk een vergoeding wordt gegeven. Voor verdere informatie, zoals openingstijden, verwijzen we naar de website van het bedrijf waar je het e-waste heen wilt brengen. Bekijk deze informatie voor je vertrekt of bel de locatie. Het aantal punten waar je kunt inleveren groeit.

  • Wanneer heeft elektrisch afval mogelijk een waarde?

    Koel- en vriesapparaten, platte schermen en beeldbuizen zijn doorgaans apparaten zonder een materiaalwaarde, meestal krijg je daar geen vergoeding voor. Monitoren, armaturen, ICT-apparatuur, zonnepanelen en complexe apparatuur hebben soms waarde. Bekijk hier het overzicht.

  • Hoe ontvang ik een vergoeding?

    Elektrisch afval kan je naar metaalbedrijven brengen. Soms ontvang je hiervoor een marktconforme prijs. Bekijk om welke apparaten dit gaat en breng deze naar deze metaalbedrijven op deze site. De vergoeding ontvang je van het metaalbedrijf met wie je de afspraak maakt. Bekijk -voor het wegbrengen- altijd op de site van het inleverpunt de informatie over openingstijden en eventuele aanvullende informatie!

  • Groeit het aantal inleverpunten?

    Jazeker, het aantal inleverpunten groeit verder en verder. Bekijk deze site regelmatig. Wil je zelf inleverpunt voor elektrisch afval van bedrijven worden? Graag. Je ziet op deze website hoe dat kan.

  • Ben je een inleverpunt en wil je elektrisch afval naar een verwerker brengen?

    Wecycle voor bedrijven-inleverpunten moeten elektrisch afval gescheiden, zo veel mogelijk onbeschadigd en compleet afleveren aan ons of direct aan een van de deelnemende verwerkers. Met verwerkers kan worden onderhandeld over de materiaalwaarde. Daar bovenop ontvang je van Stichting OPEN de Stimuleringsvergoeding. Meer weten? Of de deelnemende verwerkers bekijken? Kijk hier.

Ophalen

  • Hoe kan ik elektrisch afval laten ophalen?

    Via dit platform kan je als bedrijf ervoor kiezen om elektrisch afval gratis te laten ophalen bij jouw organisatie, club of stichting. Plaats een ophaalverzoek aan Stichting OPEN. Je moet hiervoor eerst registeren.

    Stappen om elektrisch afval op te laten halen

    Stap 1: ga naar Registeren.

    Stap 2: Geef aan dat je in Nederland bent gevestigd, elektrisch afval hebt en dat je dat door ons wilt laten ophalen.

    Stap 3: Maak daarna de keuze voor ‘Zakelijk’. Geef ook aan dat je (geen) onderdeel bent van een keten. Maak daarna je keuze bij ‘type organisatie’ -> kies ‘Bedrijfsmatig’.

    Stap 4: Klik op Volgende. Vul dan je NAW-gegevens in (velden met een sterretje zijn verplicht), zet vinkjes voor akkoord en klik op ‘Registreer’. We nemen contact op om het definitieve ophalen in gang te zetten.

    Werkdagen tot ophalen

    We nemen zo snel als mogelijk contact op na het uitvoeren van de registratie. Dit doen we om enkele gegevens te controleren, en om te inventariseren om wat voor elektrisch afval het gaat, en om wat voor volume. Daarmee kunnen we een passende oplossing bieden. Zo kan één van onze vervoerders dit efficiënt en milieuvriendelijk inplannen. De juiste vervoerder verzorgt de planning en voert dit uit binnen maximaal 5 werkdagen. Je ontvangt de plandatum via e-mail.

  • Leveren jullie ook oplossingen voor grotere hoeveelheden elektrisch afval?

    Voor grote hoeveelheden apparaten, lampen, en/of armaturen leveren wij ook de ophaaldienst. Afhankelijk van het soort elektrisch afval en het volume leveren wij een passende oplossing; wij denken graag mee.